Η παρασκευή του ακανέ σήμερα

Η παρασκευή του γνήσιου ακανέ “Λαϊλιά” Ρούμπου,μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια τελετουργία και είναι τέτοια η διαδικασία, που διεγείρει όλες τις αισθήσεις, με αποκορύφωση βεβαίως,την αίσθηση της γεύσης.


Ο αργός κοχλασμός του μίγματος στο καζάνι, το καραμελέ σαν κεχριμπάρι χρώμα του, η διάχυτη μυρωδιά του κατσικίσιου βούτυρου που πλημμυρίζει το εργαστήριο, η βελούδινη υφή και η ασύγκριτα απολαυστική γεύση του ακανέ, συνθέτουν μία μοναδική εμπειρία. Έλληνες από κάθε γωνιά της γης, αλλά και ξένοι, επισκέπτονται κάθε χρόνο το κατάστημα Ρούμπου, για να απολαύσουν μια αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο γεύση, αλλά και για να γνωρίσουν τους απλούς και ευγενικούς ανθρώπους που διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο, μια τέχνη, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά εδώ και έναν αιώνα.


Ο Αριστείδης Ρούμπος μεταφέρει τον ρευστό ακανέ σε ειδικές φόρμες ώστε να χωριστεί το μίγμα σε μικρές και ομοιόμορφες μπουκιές και να υπάρχει μία σχηματική ομοιότητα.

Ο Γιώργος Ρούμπος τοποθετεί τις φόρμες με τον ρευστό ακόμη ακανέ, σε ειδικούς θαλάμους ψύξης. Μόλις κρυώσει και σταθεροποιηθεί θα σχηματιστούν οι λαχταριστές αυτές μπουκιές.


Με την συσκευασία του προϊόντος τελειώνει η καθημερινή διαδικασία της παρασκευής του ακανέ, αρχίζει όμως η δική σας γευστική απόλαυση, απαλλαγμένη από κάθε είδους υποψία, για τυχόν νοθείες ή αλλοιώσεις του προϊόντος.


Οι μπουκιές πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους και αφού ζυγισθούν, συσκευάζονται ολόφρεσκες.